Met dank aan Kiek Buys doen wij onderstaand haar verslag van de bijeenkomst met de Gemeente Zaanstad en de bewoners van Westknollendam welke op 21 september 2016 werd gehouden in ons dorpshuis DE NOORDDAM,

Verslag van de bijeenkomst met de gemeente en de bewoners van WKD d.d. 21 september 2016
Onze wijkmanager, Monica Briefjes, heeft het initiatief genomen om de wensen en behoeftes van de bewoners van WKD in kaart te brengen. Hoe zien wij WKD in de toekomst en wat is er nodig om hier fijn te wonen.
Er zijn een aantal zaken die spelen. Zo wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om Brokking te verbouwen tot woningen (250 woningen, is in een vergevorderd ontwikkelstadium). Er zijn al jaren plannen om het Blauw Wit terrein deels te bebouwen.
Daarom is een werkgroepje opgericht (je kon je daar tijdens een jaarvergadering voor opgeven) bestaande uit:
Desi van Waaijen (Theo Thijssenschool), Loes van Horssen, Wanda Kleiss, Sonja Nieuwenhuijse en Kiek Buys.
Van het Sociaal Wijkteam waren aanwezig: Yvonne Visser, Jeanette Wijnker, Erika en Marie Louise, Monica Briefjes en een aantal stagiaires.
Er zijn een aantal overleg avonden geweest met de werkgroep, daarbij zijn 5 stellingen geformuleerd die deze avond besproken worden. Het idee is dat een discussie op gang komt waarbij alle bewoners hun zegje kunnen doen.
De stelling wordt per tafel besproken. Men kan 2 stellingen uitkiezen.
Het cursief getypte stuk is hetgeen de gemeente heeft opgemaakt uit wat er er met de werkgroep besproken is en waaruit de stellingen zijn geformuleerd.
punt 1, Wonen
Westknollendam heeft ongeveer 250 woningen en 600 inwoners.
Het woningbestand is Westknollendam is een redelijk gelijke mix tussen huur- en koopwoningen. Ook de bevolkingssamenstelling is een mix . Geen enkele groep overheerst al is/wordt de groep ouderen (80+) kleiner door het gebrek aan voorzieningen.
Mensen die hier komen wonen met kinderen leren elkaar via de school kennen.
Mensen die zonder kinderen in het dorp komen wonen moeten wel zelf initiatief nemen, bv via activiteiten in het dorpshuis, om de rest van het dorp te leren kennen.
Mensen zijn gewend buiten het dorp hun vertier te zoeken, al zijn de kermis en het sinterklaasfeest evenementen waar eigenlijk iedereen aan deelneemt. Mensen die in Westknollendam zijn opgegroeid en er niet meer wonen komen er zelfs voor terug.
Er is een kleine woonwagenstandplaats met zes vaste plaatsen.
Verder zijn er bij de jachthaven een aantal vakantiebungalows.
De entree van het dorp kan fysiek nog wel een opknapbeurt gebruiken. Voorstel om het grasveld tegenover het kamp in te richten als extra parkeervoorziening tbv voetbal en jachthaven en een mooie groene afscheiding naar het kamp toe.
Het gevoel leeft dat Parteon in de huurwoningen ook vaak mensen met een rugzakje plaatst. Eigenlijk kan het dorp er daar niet teveel van hebben, omdat er helemaal geen voorzieningen zijn. Het zou mooi zijn als Parteon woningen zoveel mogelijk toewijst aan gezinnen met kinderen, zodat het voorbestaan van de school gewaarborgd is.
Ook de nieuwbouwplannen voor het voetbalveld en Brokking bieden veel kansen voor Westknollendam.
Stelling:
Er komen 600 nieuwe woningen in Westknollendam tot 2040. Extra vraag: hoe kijken inwoners tegen nieuwbouw aan?
Stelling:
De entree van het dorp is goed zoals hij is.
Extra vraag:
. potentiele huizenkopers knappen af op de entree
. hoe maak je het dorp aantrekkelijker voor gezinnen
. waarom is er een babyboom in Markenbinnen en niet hier?
Het gevoel leeft, dat de bouw van woningen in Brokking ook kansen oplevert voor WKD. Zo zou de school kunnen blijven bestaan. Dit vindt eigenlijk iedereen essentieel.
Niemand wil dat het Blauw Wit terrein bebouwd wordt. Wel zien ze een mogelijkheid in Molletjesveer-Noord.
De entree is veel mensen een doorn in het oog. Het gaat om het stukje groen voor het kamp. Het wordt ook niet onderhouden door de gemeente. De bewoners betalen zelf voor het maaien van het gras.
Het idee wordt geopperd om hier volkstuintjes te maken. Of sloten. Of parkeerterrein.
Punt 2, Welzijn
Het dorpshuis de Noorddam is een belangrijke ontmoetingsruimte in het dorp. Er worden diverse activiteiten en workshops georganiseerd, meestal in een cursusverband. Er is geprobeerd om op de vrijdagavond jeugdactiviteiten te organiseren, maar de animo ebt snel weg. Vooral de groep 14+, die voor school het dorp uit moet, vind een nieuwe vriendengroep buiten het dorp. De dorpsgenootjes blijven wel vriendjes. Mensen zijn gewend vertier buiten het dorp te zoeken, maar op echte dorpsfeesten, zoals Sinterklaas en kermis, is vrijwel iedereen aanwezig, zelfs de mensen die hier zijn opgegroeid en hier niet meer wonen.
Digitaal vindt men de informatie vooral op de website van de Noorddam. Het is niet een dorpswebsite, maar wellicht is een toevoeging van informatielinks wel mogelijk. Verder is de Wkd’er (de Westknollendammer) de dorpsnieuwsbrief een belangrijke bron van informatie over welzijnsactiviteiten in het dorp. Een idee is om de Wkd’er in ieder geval ook digitaal aan te bieden op de website van de Noorddam. Ook wordt de suggestie gedaan om een lief en leed rubriek op te nemen in de Wkd’er.
De wijkagent is een onbekende voor de gespreksdeelnemers.
Er is een zwerfbibliotheek in de Noorddam. Die is goed gevuld en wordt door een vrijwilliger bijgehouden. Inmiddels is een tweede boekenkast aangeschaft. De school heeft ook een bibliotheek maar die is niet upto-date. Verder komt de bibliobus twee keer per maand.
Er is een poging gedaan een internetcafé op te zetten in het dorpshuis. Daar bleek weinig behoefte aan te zijn. Vrijwel iedereen is thuis voorzien van een computer en weet redelijk de weg op het internet. Er is een schilder- en keramiek atelier in het dorpshuis en een professioneel atelier van Stella Burggraaf. Verder een leeskring, toneelvereniging, biljart, kaarten en dansen.
Beweegactiviteiten zijn er weinig in het dorp. Er is een klein fitnessclubje in de school, welke voorheen in het dorpshuis bijeenkwam. Verder is er natuurlijk de voetbalvereniging Blauw Wit, waar het met name op de zaterdagen erg druk is.
Er wordt gesproken over het gemis aan een gymzaal in het dorp, met name voor de school. De kinderen moeten nu met de bus naar Krommenie en ook voor brede school activiteiten op het gebied van sport is nu geen ruimte. Bewoners verwachten dat een gymzaal zeker ook gebruikt zal gaan worden voor andere activiteiten, zoals yoga, volleybal etc.
Het luxe welzijn, wellness activiteiten, daar is in het dorp geen markt voor. Fort Resort Beemster is dichtbij genoeg voor de behoefte.
Stelling:
Als er niets gebeurt, heeft de school geen bestaansrecht.
Extra vragen:
. als de school weg is, wordt het een slaapdorp . is een school een school of moet het meer zijn?
. denk aan: pakketjes bezorgen, naschoolse opvang, dagbesteding ouderen, optredens bij een evenement?
Er wordt geopperd een bootverbinding met Oostknollendam op te zetten. Dit biedt kansen voor school. Dat de school moet blijven (en de grens is 50 leerlingen, huidige stand is 48 leerlingen dus er zal iets moeten gebeuren) is essentieel, dus erg belangrijk voor alle inwoners en voor het dorp.
Punt 3, Dienstverlening:
Heel veel zaken worden informeel opgelost, zoals bijvoorbeeld hondenuitlaten, boodschappen doen etc. Het dorp heeft wel drie pedicures. Een groot gemis is het openbaar vervoer. Een busverbinding langs de Provinciale weg zou een goede oplossing zijn.
Hulp bij huishouden wordt nog niet gezien als een grote behoefte net als hulp bij het op orde brengen van administratie en financiën. Toch zijn dit de belangrijkste hulpvragen in andere wijken in Zaanstad.
Op dit moment zijn er echter weinig hoogbejaarden in het dorp en degene die er zijn krijgen ondersteuning via wijkverpleging. Boodschappen online en andere internetaankopen zijn groeiend in het dorp. Een enorme toename aan internetleveranciers is overdag merkbaar in het dorp. Het zou goed zijn om een afhaalpunt voor online aankopen in het dorp te hebben. Het dorpshuis is daar op dit moment nog te weinig voor open. De school wordt geopperd als alternatief. De school heeft wel de ambitie om een centralere rol in het dorp te gaan spelen.
Een maaltijdvoorziening is een ambitie van het dorpshuis, als de keuken vernieuwd is kunnen maaltijden voor ouderen geboden worden.
Stelling:
Er is geen behoefte aan openbaar vervoer in Westknollendam.
Extra vraag:
. vinden we dit met zijn allen zo belangrijk, dat inwoners zelf gaan rijden? . voor welk soort vervoer hebben we openbaar vervoer nodig?
Er is natuurlijk zeker wel behoefte aan openbaar vervoer. Het mooist zou zijn als de busverbinding naar Purmerend weer opgestart zou worden, zodat de bus weer boven bij de brug stopt.
Misschien kan het bedrijventerrein ook betrokken worden bij de openbaar vervoer kwestie. Misschien kan een bus stoppen bij het bruggetje naar het Noorderveld.
Sommigen vinden de functie van pakketjes bezorgen prima. Anderen hebben hier geen behoefte aan.
Punt 4, Ontmoeten
Dit thema heeft veel raakvlakken met het thema Welzijn. De ontmoetingsplek in het dorp is het dorpshuis. Toch komt lang niet iedereen daar. De school is een ontmoetingsplek voor gezinnen met kinderen. Omdat er geen winkels zijn in Westknollendam, ontbreekt het aan andere ontmoetingsplekken. De jachthaven en het café zijn toch meer een ontmoetingsplek voor mensen van buiten het dorp. Dat geldt eigenlijk ook voor voetbalvereniging BlauwWit, die het grootste deel van haar leden van buiten het dorp heeft. De rol van het dorpshuis als ontmoetingsplek kan zeker groeien als er een breder aanbod komt aan activiteiten. Het opnieuw zoeken naar activiteiten voor de jeugd en de toekomstige wens om maaltijden te organiseren in het dorpshuis kunnen jong en oud verenigen. Nu mensen noodgedwongen langer zelfstandig wonen, kan een nieuwe behoefte ontstaan in het dorp.
Stelling: Het dorpshuis is van iedereen. Dus iedereen is vrijwilliger.
Extra vragen:
. welke functie, welke activiteiten, welke dagen open.
. welke rol willen we voor het dorpshuis? Het draait op een kleine groep.
. hoe wordt het dorpshuis meer voor iedereen?
. kinderopvang?
. naschoolse opvang?
. gastouder aantrekken?
. zijn er opvangopa’s en oma’s?
. meer jongen mensen betrekken.
Iedereen ziet het dorpshuis als een belangrijke plek om elkaar te ontmoeten. Wat gemist wordt is o.a. leuke workshops die iets met eten te maken hebben. Of een avond gezellig een drankje doen.
Het draait inderdaad op een kleine groep. Niet iedereen realiseert zich dat hun hulp heel welkom is. Niet iedereen komt in het dorpshuis.
Er wordt geklaagd over de hoge kosten van de huur van ruimtes. Dit houdt mensen tegen om een activiteit in het dorpshuis te houden. Daarom zijn sommige activiteiten naar mensen thuis verplaatst.
Ook is niet duidelijk bij wie je nou moet zijn als je iets wilt organiseren.
Het zou goed zijn als er een aanspreekpunt is die je kan helpen met bij wie je voor wat moet zijn.
Het dorpshuis wordt niet door iedereen (qua ruimte) als gezellig ervaren. Te groot, niet intiem voor een kleine bijeenkomst.
Stelling: Westknollendam wordt een toeristische hotspot in Zaanstad.
Extra vragen: In de watersportwereld kopen toeristen steeds minder vaak een boot. In plaats daarvan huren ze een bootje waarna ze vervolgens in de omgeving willen overnachten.
Toerisme, overnachten, camper-standplaats, havenwinkeltje/SRV-wagen/ aanlegplaats bij de Lidl. Rol van de jachthaven.
Eigenlijk ziet niemand het nut in van meer toeristen in WKD. Er is hier niks om voor naar toe te komen. Maar grote bezwaren zijn er ook niet om een camperplek op het parkeerterrein bij Blauw Wit in te richten. Niemand denkt dat echt mensen hier een winkel zouden beginnen. Niet genoeg markt voor.
En een camper heeft de meeste spullen aan boord. Een SRV wagen loont ook niet echt. Een aanlegplek bij de Lidl ziet men ook niet zitten. Dan kunnen ze net zo goed naar de Zaanbocht gaan.
Punt 5, Zorg
Eigenlijk kun je niet goed in Westknollendam wonen als je echt zorg nodig hebt. Er zijn enkele bewoners die zorgbehoevend zijn. Daar komt de wijkverpleegkundige langs. Mantelzorg vindt wel plaats in het dorp en over het algemeen kennen buren elkaar en zorgen ook voor elkaar, zolang deze hulp tijdelijk is en uit lichte zorg bestaat. Voorbeelden zijn; boodschappen doen voor elkaar, een keer een extra maaltijd koken of helpen in de tuin. Zwaardere zorg voor buren zien de bewoners niet echt gebeuren. Dat ligt meer bij familieleden maar gaat te ver voor burenzorg.
Misschien dat nieuwe technologieën een oplossing kunnen bieden voor het langer zelfstandig wonen.
Stelling:
Ik weet welke buurtgenoten hulp nodig hebben.
Extra vragen:
. je weet het en doe je er dan wat mee?
. “er is niets in het dorp, maar alles kun je regelen” . waar vraag je hulp als je je been breekt?
. hoe zorg je dat iedereen weet waar je hulp kunt halen?
. het begint bij communicatie.
. Hoe is de informatievoorziening naar inwoners? Via de WKD-er. Op de website van het dorpshuis kijkt niemand.
. een app voor hulp?
Iedereen is blij met de informatie uit de WKD-er, die wordt goed gelezen. De website weet nog niet iedereen te vinden.
Veel mensen hebben het idee, dat als zijn of haar buren hulp nodig hebben, zij die hulp zullen geven. Maar niet iedereen is zeker of zijn of haar buren wel om hulp durven te vragen.
Sommigen denken dat de hulpvaardigheid er misschien wel is, maar dit niet altijd gezien wordt.
Stelling:
Als ik zorg nodig heb, kan ik niet in Westknollendam blijven wonen.
Extra vragen:
. wat heb je nodig? Huisarts, wijkverpleegkundige, ouderenzorg.
. huisarts spreekuur in Westknollendam?
. waarom trekken mensen weg?
. is Westknollendam klaar voor de vergrijzing?
Sommigen zeggen, als ik zorg nodig heb ga ik hier weg. Er is hier niks.
Mensen gaan dood of verhuizen, daar komen best veel jonge mensen voor terug.
Laatste stelling voor iedere tafel:
Stelling: Ik ben trots op mijn dorp.
Extra vragen:
. wat houdt het voor jou in?
. wat betekent het dat je trots bent op je dorp?
. wat maakt dat je trots bent op je dorp?
. wat wil je dus behouden?
. hoe gaan we met elkaar om zodat we van elkaar weten hoe we tegen nieuwe dingen aankijken?
Het grootste gedeelte is trots op WKD. Sommigen apetrots, anderen gewoon trots. Het is een beetje gek om te zeggen. Iedereen is blij hier te wonen. Het is een fijn dorp en het moet ook rustig blijven. Iedereen vindt de entree met de bomen het mooiste stuk van het dorp. Sommigen zeggen de mooiste entree van de hele Zaanstreek.